Wat is gronden en waarom is dat zo belangrijk?

Jezelf gronden of ook wel aarden genoemd is heel simpel gezegd: Met je voeten contact maken met de grond of met de aarde. Als je goed gegrond bent ben je bewuster van je lichaam en weet je beter je grenzen aan te geven. Je weet beter wie bent als persoon, je hebt meer zelfvertrouwen en bent in staat jezelf te ontwikkelen en verder te groeien in je persoonlijkheid. Dat zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om te gronden.

 

Als je niet goed gegrond bent dan kun je last hebben van de volgende symptomen:

– veel moe, slecht slapen
– je voelt je uit balans, niet stabiel
– lichamelijke klachten, rugpijn, vastzittende schouders
– je hebt het vaker koud, last van koude voeten
– je zit veel in je hoofd, je gedachten blijven maar rondjes draaien
– ideeën kun je niet goed of helemaal niet uitvoeren
– je pikt sneller de emoties en gevoelens van anderen op


Nu weet je waarom het belangrijk is om je te gronden, maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik zal je enkele tips geven om jezelf te gronden:

Ga bewegen

Door te bewegen maak je vastzittende energie los, dan stroomt de energie weer door heel je lichaam, dus ook weer naar je voeten. Ook leuk om te doen samen met je kinderen, als je die hebt. Zet leuke muziek op en ga samen even lekker los! Houd je niet van dansen of sporten, ga dan even een paar minuten met je voeten stampen dat helpt ook om je te gronden.

Ga wandelen

Maak contact met de natuur en maak je hoofd leeg. Kijk om je heen en zie hoe mooi de natuur is!
In mijn vorige blog lees je er meer over: Als je moe bent, hoe laad je jezelf weer op?

Ga klusjes doen

Gewoon even je aandacht naar het grondig schoonmaken van je huis. Of met lekker weer buiten in de tuin het onkruid uit de aarde plukken. En dan heb je meteen 2 vliegen in 1 klap, huis schoon, tuin netjes en jij voelt je een stuk beter.

De kleur rood

De kleur rood is van de 1e chakra en is van het gronden, aarden en de wil om te (over) leven.
Ga de kleur rood dragen, een rood shirt of misschien een mooie rode sjaal.
Ikzelf vind de kleur rood niet bij me passen, dan draag ik maar rode sokken, die ziet niemand. Maar iets roods in huis zetten kan ook, koop een mooie bos rode rozen en zet ze ergens neer waar je vaak zit in huis.

Visualiseer of mediteer

Stel je voor dat er wortels van een boom uit je voeten groeien naar het midden van de aarde.
Vind je dat moeilijk dan er zijn ook geleide meditaties om te gronden. Mijn favoriete meditatie is van Cahaya Chakra:
Aardingsmeditatie

Ga ervoor zitten en zoek uit welke jij het prettigst vindt om naar te luisteren.
Ga onderzoeken wat het beste bij je past en maak er een dagelijks ritueel van, je zult merken dat je beter gaat voelen en je zelfvertrouwen er beter op wordt.

Bij de Reiki 1 cursus leer jezelf te gronden, want als je zelf niet goed gegrond bent kun je anderen ook niet goed behandelen met Reiki. De balans is dan niet goed en diegene die je wilt helpen pakt jouw energie af in plaats dat jij energie geeft. Goed kunnen gronden is daarom een belangrijk onderdeel van de Reiki 1 cursus. In deze cursus leer je meer nog meer over het gronden en om zelf goed te gronden.

Kijk hier voor meer informatie: Reiki

Veel liefs, Jolanda

Dit vind je vast ook leuk

Word de beste versie van jezelf

Word de beste versie van jezelf

DE BESTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN. Gisteren zag ik een mooie quote dat ging over in therapie gaan om de beste versie van jezelf te worden. En ik ben hier helemaal mee eens. Sinds ik met mijn opleiding ben begonnen, ben ik dus ook aan de beste versie van mezelf...

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?
Iedereen heeft wel eens last van alledaagse stress, dat je nog honderd dingen moet doen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Een opgejaagd gevoel, niet rustig kunnen zitten, het idee hebben dat je altijd iets moet doen. Maar wat als je continu onder stress staat. Altijd spanning in je schouders voelt, vaak hoofdpijn hebt en je kaken stijf op elkaar staan. Als je continu in de stress-stand staat, gaat je lichaam signalen afgeven, signalen die je aangeven: tot hier en niet verder. En als je daar niet naar gaat luisteren dan kom je in een burn-out terecht. Dat is niet wat je wilt, toch? Maar hoe kom je nu van deze stress af?
Ik heb de perfecte oplossing. Wat? Dat lees je in dit blog.

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekent: inzicht werven in eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen. Een mond vol, maar je hoe doe je dat? Jezelf ontwikkelen. Hoe begin ermee? Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen, en voor iedereen is de weg ook anders. In dit blog vertel ik je over mijn eigen zelfontwikkeling en geef ik je tips om zelf hiermee aan de slag te gaan.