Wat is een ritueel en welke rituelen heb jij?

sep 30, 2019
Bekende rituelen
Je hebt er vast wel eens iets van gehoord en misschien heb je ze al: rituelen. Denk maar eens aan voetballers als het veld opkomen, ze maken dan heel vaak een kruisje. Of als ze een penalty moeten nemen doen ze vaak ook een bepaalde handeling. De bekendste rituelen bij mensen zijn toch wel verjaardagen, trouwen en begrafenissen. Het ritueel kan een gebaar zijn, bepaalde woorden die je opzegt of een dansje dat je in bepaalde situaties doet. Het geeft je een vertrouwd gevoel, het geeft je focus of het helpt je om in een bepaald ritme te komen.

 

Een ritueel is een manier om iets te beginnen, iets op te roepen of om iets af te sluiten,
een plechtigheid, je aan bepaalde verrichtingen te houden. Wensen kunnen ook een rol spelen bij rituelen, bij een verjaardag het uitblazen van de kaarsjes, het proosten op iemand of iets, een wens doen bij een vallende ster. Rituelen zijn belangrijk, worden vaste gewoontes, worden vertrouwd en daardoor vaak ook onmisbaar. Ze hebben invloed op je, als het ritueel hebt overgeslagen dan kun je onzeker worden en je niet goed voelen.

 

Mijn eigen rituelen

Ook ik heb zo mijn eigen rituelen, vanaf 22 september ben ik gestart met de 100 dagen schrijfgeluk van Marianne Canters, elke dag krijg ik een andere vraag om over te schrijven. Ik zet speciaal mijn wekker eerder om te kunnen schrijven. Ik blijf dan wel lekker in mijn bed liggen en ga schrijven. Mijn hoofd is dan al fijn leeg voordat de dag echt begint en zo start ik mijn dag rustig.

En voordat ik met een Reikibehandeling begin heb ik ook altijd het vaste gebruik: met mijn handen open naar boven gericht en ik concentreer me op de persoon die ik behandel en vraag om hulp van het universum. Als de behandeling klaar is sluit ik af door even met mijn handen van boven naar beneden te gaan. Zo snijd ik als het ware de denkbeeldige lijnen door met de cliënt en bedank ik het universum voor alle hulp.

 

Tips

Ga bij jezelf na welke rituelen je misschien al hebt en die je automatisch doet. Heb je die nog niet hierbij geef ik je wat tips waaruit een ritueel kan bestaan:

het heeft een vaste volgorde
• het bestaat uit woorden, daden en symbolen
• je gebruikt het bij belangrijke       levenservaringen
• het verwijst naar wat belangrijk is
• het versterkt het gemeenschapsgevoel
• het maakt je (weer) sterk

 

Reiki rituelen

Bij de Reiki cursussen wordt er ook gewerkt met vaste rituelen, zoals de inwijdingen die je ontvangt tijdens de cursus. Dit is om je kanalen schoon te maken en verder open te zetten. Dan kan de Reiki energie beter door je heen stromen en ben je in staat om jezelf en anderen de Reiki energie te geven om de pijn en blokkades weghaalt. Bij elke Reiki inwijding gaat je energie beter stromen en zo kom je meer in balans met jezelf.

 

Hier nog een leuk filmpje van de Oranje voetbaldames over de rituelen die ze hebben voor een wedstrijd: Oranjevrouwen en rituelen

Veel liefs, Jolanda

 

Binnenkort geef ik weer een Reiki 1 cursus. Bij de Reiki 1 cursus ga je aan de gang met je eigen lichamelijke gezondheid. Je kunt  met Reiki ook een eigen ritueel maken. Bijvoorbeeld: elke ochtend of avond kun je jezelf Reiki geven om de dag positief te beginnen of af te sluiten.

Klik hier voor meer informatie: Reiki

 

Recente blogs

Gewoon doen!

Gewoon doen!

Klinkt heel simpel, gewoon doen. Het kan ook heel simpel zijn, iets gewoon doen. Bijvoorbeeld naar...

Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT
Jolanda Manders hypnotherapeut

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl 

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Jolanda Manders hypnotherapeut
Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT