Te veel stress?

Te veel stress?

Je bent echt een stresskip, je loopt als een kip zonder kop rond of loop niet zo te stressen.
Iedereen heeft zo zijn/ haar eigen stressmomenten. Ik raak al in de stress als ik zie dat ik te laat kom voor een afspraak of als ik voor een grote groep moet gaan praten. In dit blog vertel ik je wat stress met je doet en deel ik 5 tips met jou wat je zelf kan doen tegen stress.

 

Wat geeft je stress?

Je werk, je huishouden, je gezin alles heeft je aandacht nodig en dat kan je ook stress geven. Iedereen ervaart stress ook anders, de een kan er prima mee omgaan en een ander stort op een gegeven moment in door te veel stress.
Vanuit de biologische kant gezien kun je stress zien als een reactie op een bedreigende situatie.  Het zijn vaak normale situaties zoals haasten of te veel werk hebben die ervoor zorgen dat je regelmatig stress ervaart. Zo kun je gehaast zijn omdat je te laat bent voor een afspraak of een deadline moeten halen op het werk. Het kan gaan om kinderen die niet willen luisteren, een examen, een sollicitatiegesprek of een traumatische ervaring.

Wat doet stress met je lichaam?

Als je in een stressvolle situatie bent dan zet je brein 2 systemen aan.  Als 1e je sympathische zenuwstelsel, deze zorgt voor de vecht-en vluchtreactie, die stoomt je lichaam klaar voor actie.
Je spieren spannen zich aan en je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je voelt het bonzen in je hart. Maar ook met je spijsvertering gebeurt van alles die gaat juist langzamer werken. Zodat je niet naar het toilet hoeft in een stresssituatie…. Na een paar minuten gaat een 2e systeem aan het werk.
Je hypofyse, een klier onder je brein net zo groot als een erwt, geeft de opdracht je bijnieren om cortisol aan te maken.
Dit stofje is heel nuttig en laat je suikerbloedspiegel stijgen en laat je stofwisseling een tandje harder werken. Hierdoor komt er meer energie vrij om met je stressvolle situatie om te gaan. Allebei de systemen heb je nodig, omdat je dan in staat bent in je noodsituatie juist te handelen.

Continue stress?

Heb je altijd stress? Let dan op met chronische stress, dat zet een kettingreactie in gang in je hersenen, waarvan de gevolgen steeds groter worden. Maag – en darmklachten. Je krijgt een grotere kans op ziektes en vermoeidheid.
Je energie voorraad raakt een keer op door je verhoogde cortisolspiegel en daardoor wordt je immuunsysteem onder druk gezet. Dat maakt je dus weer vatbaarder voor een verkoudheid, griep en tegenwoordig ook de corona.

 Wat kan je doen tegen te veel stress?

1. Ga op onderzoek uit, wat is de oorzaak van je stress. Druk op je werk? Praat met je baas hierover en probeer tot een oplossing te komen. Te veel stress door een te drukke agenda, schrap dan dingen.
Heb je thuis stress, praat dan met je partner hierover en eventueel met je kinderen, hoe kunnen je ze helpen?

2. Let op je eet – en drinkgedrag, drink niet te veel koffie, de cafeïne zorgt voor meer stress en probeer zo min mogelijk suikers binnen te krijgen. Door te veel suikers dan ga je je juist vermoeiender voelen. Eet voldoende groente en fruit op een dag en drink genoeg water.

3. Maak lijstjes, schrijf je doelen op, je taken enzovoorts. En richt je dan op 1 taak tegelijk,
is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je bent dan wel sneller klaar (is mijn eigen ervaring). Kijk ook naar welke taken het belangrijkst zijn en begin daarmee.

4. Houd op tijd pauze, ga lekker naar buiten, maak een dansje, zet wat thee en leg je telefoon ook even aan de kant.
Ga gewoon even 5 minuten zitten op de bank en laat je gedachtes even de vrije loop. Zelf doe ik dat steeds vaker, in het begin was ik nog erg onrustig, maar hoe vaker ik het doe hoe beter ik me kan ontspannen en ook langer kan blijven zitten dan 5 minuten.

5. Zoek de ontspanning op en plan dat ook regelmatig in, bezoekje aan de kapper vind ik al fijn, lekker zitten met een tijdschrift erbij. Mediteren werkt ook ontspannend of een fijne massage.
Lekker wandelen in het bos werkt voor mij ook heel goed. Kijk wat het beste bij jou past.

 

Tot slot

Te veel stress is voor niemand goed en het gaat op den duur tegen je werken. Je bent vaker moe en ziet tegen dingen op, valt vaker uit tegen anderen. Weet dat je hier iets tegen kunt doen, ga mijn tips uitproberen en lukt het je dan nog niet, dan kan Reiki je ook helpen om de stress te verminderen.
Reiki werkt ontspannend en verlaagt je stressniveau, Reiki energie werkt ook door op al je niveaus: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Reiki kan nooit geen kwaad, de energie werkt voor jou en niet tegen jou. Nieuwsgierig?
Maak dan snel een afspraak: Afspraak maken

 

Veel liefs,

Jolanda

Dit vind je vast ook leuk

Word de beste versie van jezelf

Word de beste versie van jezelf

DE BESTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN. Gisteren zag ik een mooie quote dat ging over in therapie gaan om de beste versie van jezelf te worden. En ik ben hier helemaal mee eens. Sinds ik met mijn opleiding ben begonnen, ben ik dus ook aan de beste versie van mezelf...

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?
Iedereen heeft wel eens last van alledaagse stress, dat je nog honderd dingen moet doen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Een opgejaagd gevoel, niet rustig kunnen zitten, het idee hebben dat je altijd iets moet doen. Maar wat als je continu onder stress staat. Altijd spanning in je schouders voelt, vaak hoofdpijn hebt en je kaken stijf op elkaar staan. Als je continu in de stress-stand staat, gaat je lichaam signalen afgeven, signalen die je aangeven: tot hier en niet verder. En als je daar niet naar gaat luisteren dan kom je in een burn-out terecht. Dat is niet wat je wilt, toch? Maar hoe kom je nu van deze stress af?
Ik heb de perfecte oplossing. Wat? Dat lees je in dit blog.

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekent: inzicht werven in eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen. Een mond vol, maar je hoe doe je dat? Jezelf ontwikkelen. Hoe begin ermee? Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen, en voor iedereen is de weg ook anders. In dit blog vertel ik je over mijn eigen zelfontwikkeling en geef ik je tips om zelf hiermee aan de slag te gaan.