Gouden melk

Elke avond drink ik een kop gouden melk, maar wat is het eigenlijk, en waar is het goed voor? Dat ga ik jullie vertellen in dit blog. Gouden melk is een traditioneel Indiaas drankje met kurkuma oftewel geelwortel. Kurkuma bevat curcumine, dat is een polyphenol. (Polyphenol is een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten) Kurkuma is dan ook 1 van de meest helende kruiden die de natuur heeft. Dat is al langer bekend in Azië, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat het een heilzame werking heeft. Waar het allemaal goed voor is en hoe je het maakt lees je in dit blog.

 

Waarom is het goed voor je?

– Kurkuma is een natuurlijk antibioticum en is in staat infecties te voorkomen
– Goed voor je immuunsysteem
– Het zuivert je bloed
– Vermindert hart en vaatziekten
– Het goed voor je als je last hebt van je gewrichten, zoals artrose en reumatoïde artritis
– Het werkt goed voor verschillende huidproblemen
– Het draagt bij voor een betere slaap
In kurkuma zitten belangrijke vitamines namelijk: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. En ook zitten er waardevolle mineralen zoals: ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.

Hoe maak je het?

Voor mijn recept die ik elke avond ben ik even op zoek geweest, er zijn veel verschillende versies hoe je gouden melk maakt. In dit blog zal ik er 3 inzetten, en dan kun je zelf kiezen wat jij het lekkerst vindt en natuurlijk het makkelijkst.

Mijn eigen recept:

1 kopje kokosmelk of havermoutmelk (met amandelmelk kan ook, maar ik vind dat niet lekker)
1 theelepel kurkuma
½ theelepel zwarte peper (uit onderzoek is blijkt dat kurkuma beter wordt opgenomen)
½ theelepel kaneel
Je doet alles in een pannetje en ik mix alles even met een melkopschuimer. En dan het rustig laten opwarmen, niet laten koken, je kunt wat honing of vanille toevoegen voor de smaak.

 

Er zijn ook recepten waarbij je eerst een gouden pasta maakt, die kun je dan bewaren in de koelkast.

(Bron: leefbewust.nu)

Gouden pasta:

– 1 kop Biologische Kurkuma Poeder (koop je bij de bio supermarkt, of normale supermarkt)
– 2 kopjes water
– 3 theelepels gemalen zwarte peper
– 3 eetlepels extra virgin kokosolie
Doe alles (behalve de kokosolie) in een pannetje en verwarm het water, de kurkuma en de zwarte peper totdat het een dikke pasta vormt. Blijf voor ongeveer 7-10 minuten roeren op het laagste vuur, voeg wat extra water toe als het helemaal opdroogt. Deze 7 á 10 minuten zijn belangrijk zodat de zwarte peper de werkzame stoffen in kurkuma kan gaan verhogen.
Haal van het vuur en voeg de kokosolie, met behulp van een garde toe. Mix alles goed met elkaar voor enkele minuten. De gouden pasta is nu klaar. Doe deze in een glazen potje met deksel en zet in de koelkast. Deze kun je voor maximaal vier weken bewaren.

Hoe maak je de melk:
– 1 flinke theelepel van de Gouden Pasta
– 2 kopjes melk (amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk)
– Honing naar smaak (optie)
– Snufje kaneel (optie)
Doe 2 kopjes melk met 1 theelepel gouden pasta in een pannetje en warm rustig op, niet laten koken! Een garde werkt handig om de pasta goed met de melk te vermengen. Als de gouden melk op ideale temperatuur is, haal je het pannetje van het vuur af.

Nog eentje dan:

(Bron: thegreencreator.nl)

– 1 kopje ongezoete amandelmelk (andere opties zijn sojamelk of havermelk)
– 1 theelepel vanillepoeder of vanille-essence
– 1/2 theelepel gemalen kurkuma
– 1/2 theelepel gemalen gember of gehakte verse gember
– 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
– ½ – 1 theelepel gemalen kaneel
– Zoetstof naar keuze: 1 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop
1 eetlepel cashew boter (andere opties zijn amandelboter of kokosboter)

Voeg de ongezoete amandelmelk, gemalen kurkuma, gemalen gember, gemalen kaneel, vanille, cashew boter, zwarte peper en een zoetstof naar keuze toe aan een klein steelpannetje.
Gebruik een melkopschuimer om alles te mixen terwijl ik de melk op middelhoog vuur opwarm.
Verwarm ongeveer 4 minuten tot het heet is, maar niet kookt. Roer regelmatig.
Zet het vuur uit en proef om de smaak eventueel aan te passen. Voeg meer zoetstof naar smaak toe of meer kurkuma of gember voor een intensere smaak.

Ga lekker uitproberen en proeven wat jij het lekkerst vindt, er zijn nog meer recepten te vinden op
internet. Het is voor mij echt een soort ritueel geworden en zo is het ook makkelijker om vol te houden. Elke avond voordat ik ga slapen maak ik een kopje gouden melk voor mezelf, dat is echt een momentje voor mezelf om de dag goed en gezond af te sluiten!

 

Veel liefs, Jolanda

Dit vind je vast ook leuk

Te veel stress?

Te veel stress?

Je werk, je huishouden, je gezin alles heeft je aandacht nodig en dat kan je ook stress geven. Iedereen ervaart stress ook anders, de een kan er prima mee omgaan en een ander stort op een gegeven moment in door te veel stress. Vanuit de biologische kant gezien kun je stress zien als een reactie op een bedreigende situatie. Het zijn vaak normale situaties zoals haasten of te veel werk hebben die ervoor zorgen dat je regelmatig stress ervaart. Zo kun je gehaast zijn omdat je te laat bent voor een afspraak of een deadline moeten halen op het werk. Het kan gaan om kinderen die niet willen luisteren, een examen, een sollicitatiegesprek of een traumatische ervaring.

Je onderbewuste

Je onderbewuste

Je onderbewuste is best wel een belangrijk onderdeel in je dagelijks leven, meer dan je misschien zou denken. Veel zijn hiervan niet op hoogte. Als je wilt groeien en fijner wilt leven is je onderbewuste onmisbaar, maar het kan ook je grootste valkuil zijn. Om te...

Tips om je energie te verhogen

Tips om je energie te verhogen

Energie Energie, alles om ons heen bestaat uit energie. Jijzelf, mensen om je heen, maar ook alle voorwerpen hebben energie. Deze energie bestaat uit verschillende frequenties. Ben je verdrietig of depressief dan heb je een lage trilling, en die trilling stuur je ook...