Blog zelfontwikkeling

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekent: inzicht werven in eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen. Een mond vol,…
feb 26, 2021

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekent: inzicht werven in eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen.
Een mond vol, maar je hoe doe je dat? Jezelf ontwikkelen. Hoe begin je ermee? Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen, en voor iedereen is de weg ook anders. In dit blog vertel ik je over mijn eigen zelfontwikkeling en geef ik je tips om zelf hiermee aan de slag te gaan.

 

Mijn eigen zelfontwikkeling

Ikzelf ben er ongeveer 12 jaar geleden ermee begonnen. Met de Reiki 1 cursus, er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Wat is er veel mogelijk met energie en dat je in staat bent om jezelf te helen, ik vond het geweldig. Dit was echt mijn ding, daarom ging ik me hier verder in ontwikkelen. Reiki 2, 3 en 4 heb ik ook gevolgd, daar heb ik in totaal 5 jaar over gedaan. Tussendoor ook nog een aantal cursussen en workshops gevolgd. Op dit moment geef ik Reikibehandelingen en de Reiki cursussen 1 en 2. Nu kan ik anderen ook weer helpen met hun zelfontwikkeling. Maar ik was nog niet klaar, ik wilde mezelf nog beter leren kennen. Zo kwam ik terecht bij tarot. De tarotopleiding gevolgd en daarna nog de spirituele jaaropleiding. Wat heb ik daar veel geleerd over mezelf, maar ook dat ik nog steeds niet klaar was met leren. Het was even een zoektocht welke opleiding het best bij mij paste, maar ik heb ‘m gevonden.

Op dit moment

Momenteel de hbo-opleiding, zit nu in mijn 2e jaar en wat heb ik al veel over mezelf geleerd. Tijdens deze opleiding ga eerst met jezelf aan de slag, met je overtuigingen, je belemmeringen en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Dus ikzelf ben ook nog volop bezig met mijn zelfontwikkeling en ik vind het heerlijk om te doen. Nu ligt de opleiding helaas stil, maar ikzelf niet, ik heb ervoor gekozen om in deze (corona) tijd een onlineprogramma te gaan volgen: Cosmic healing, ik zie het als een vervolg op Reiki. Ik maak tijdens deze cursus kennis met mijn gidsen, en die gidsen gaan me helpen. Ik kan ze inzetten voor healing voor mezelf, maar ook voor anderen. Weer een mooie nieuwe uitdaging. Zelf heb ik het gevoel dat ik nooit echt stop met leren, ja misschien als ik echt oud ben, maar dat duurt nog wel even!

 

Waar is zelfontwikkeling goed voor?

 Je leert jezelf beter kennen, je sterke punten en je zwakke punten. Het is goed voor je zelfvertrouwen. Accepteer dat je niet perfect bent, je kunt niet in alles goed zijn. Zeker niet onbelangrijk: van fouten maken kun je leren. Je komt uit je comfortzone, je groeit door nieuwe dingen te proberen, door je grenzen te verleggen. Door jezelf te blijven ontwikkelen neem je de regie in eigen handen, je maakt keuzes die beter bij je passen. Zelfontwikkeling is niet alleen belangrijk om jezelf beter te leren kennen, maar je gaat ook meer van jezelf houden. Het bepaalt ook hoe je jezelf neerzet in de wereld, hoe andere mensen naar je kijken en met je omgaan.

 

“Leren is als een sociaal proces. Leren is groei. Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf”.
– John Dewey

 

Tips om jezelf te ontwikkelen:


Neem op tijd rust:
Neem tijd voor jezelf, mediteer, staar 5 minuten per dag naar buiten. Je dagelijks leven kan soms heel hectisch zijn, en dan vergeet je jezelf wel eens. Dus neem af en toe een adempauze, adem in en adem uit. Het kan heel simpel zijn en het hoeft niet veel tijd te kosten.

Ontdek je sterke en zwakke kanten:
Vergroot je zelfkennis, Wat doe je zonder moeite? Wat kost je veel energie? Onthoud: niemand is perfect, begin dus met het accepteren dat je niet perfect bent. Maak een lijst met je goede kwaliteiten en vaardigheden en een lijst met vaardigheden en kwaliteiten waarin je niet goed in bent. Hierna kun je kijken welke kwaliteiten je kunt inzetten om je zelfvertrouwen, plezier, je eigen leven en je werk te vergroten. En waar je jezelf nog in wilt ontwikkelen.

Stel je doelen:
Waarin wil je nog groeien? Wat wil je veranderen? Hoe wil je je zelfvertrouwen vergroten?
Maak je doel positief en specifiek. ‘Ik wil meer gaan sporten en niet meer zoveel op de bank hangen’ werkt niet, maar ‘ik ga 2x per week naar de sportschool’ werkt wel. Ga niet nadenken over wat je niet wilt, maar wat je wel wilt. Schrijf je doelen op en maak ze zo simpel mogelijk. Blijft een doel te lang staan, kijk dan of het doel misschien niet te moeilijk voor je is of heb je er wel de controle erover? Is het specifiek genoeg? Kijk of je het kunt oplossen. Vier ook elk behaalde doel, geef jezelf een compliment, sta er even bij stil.

Ga op onderzoek uit:
Er is zoveel geschreven over zelfontwikkeling en persoonlijke groei, ook zakelijk. Over communicatie, samenwerken en persoonlijke vaardigheden. Ook is er veel te vinden op internet als je niet van lezen houdt. Ga kijken waar jouw interesses naar uit gaan en luister ook naar je gevoel. Waar houd je van en waar wordt je blij van?

Een aantal boekentips:
Michael Pilarczyk – Master your mind
Haemin Sunim – De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Louise Hay – Gebruik je innerlijke kracht en Je kunt je leven helen
Rhonda Byrne – The secret
Ap Dijksterhuis – Het slimme onbewuste

 

Geniet ervan!
Focus je niet al teveel op je einddoel, maar geniet ook van het proces dat je doormaakt. Van elke blokkade die je hebt overwonnen en weer je verder brengt. Alle blokkades die je neemt, fijne gesprekken die je hebt, wat je leert draagt bij aan je plezier, succes en voldoening in je leven.

Succes in je eigen persoonlijke zoektocht!

Veel liefs, Jolanda

p.s..: Inmiddels ben ik geslaagd voor de HBO opleiding. Kijk voor meer informatie op deze pagina: Hypnotherapie – Jolanda Manders  Of op mijn pagina wat ik allemaal nog meer aanbied: Aanbod – Jolanda Manders

Recente blogs

Gewoon doen!

Gewoon doen!

Klinkt heel simpel, gewoon doen. Het kan ook heel simpel zijn, iets gewoon doen. Bijvoorbeeld naar...

Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT
Jolanda Manders hypnotherapeut

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl 

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Jolanda Manders hypnotherapeut
Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT