De Oranjevrouwen

Eigenlijk stond er een ander onderwerp op de planning, maar dit bleef door mijn hoofd spoken dat ik er wel iets mee moest gaan doen: een blog erover schrijven!

De Oranjevrouwen. In het begin van het toernooi was het even afwachten hoe ze zouden voetballen. Maar al snel bleek dat ze wedstrijd na wedstrijd wonnen. Ik had mijn jongste dochter beloofd, dat als ze naar kwartfinales door waren, ik het raam zou versieren. Beloofd is beloofd, ze hadden gewonnen tegen Japan. De volgende dag op pad gegaan om oranje spullen zoeken. Dat viel niet mee, merkte ik al snel. In de winkels lag helemaal niets… geen vlaggetje, geen slinger. Terwijl als de Oranjemannen in een EK of WK toernooi spelen, de winkels vol liggen met oranje versieringen: de straten helemaal oranje versierd zijn en er grote schermen in de steden staan en hangen.

Een beetje jammer vind ik dat…maar hoe zou dat komen? Zijn de Oranjevrouwen nog niet populair genoeg? Slaat de Oranjekoorts alleen toe bij de mannen? Omdat mannen het meeste en het liefste naar (mannen)voetbal kijken en het daarom leuk vinden om het halve huis oranje te schilderen?
Wij vrouwen daar wat nuchterder tegenaan kijken? En denken: ‘Ik begin er niet aan, moet ook weer allemaal opgeruimd worden’. Natuurlijk is dat ook wel opgevallen bij de journalisten, die zeggen voornamelijk dat de Oranjevrouwen het nog niet verdiend hebben…Hoezo dat?
Ze zijn Europees kampioen geworden in 2017! Wanneer waren de mannen dat? Juist in 1988. Dat wil toch ook wel wat zeggen?
Nu staan ze in de finale van het WK,(op het moment dat ik dit schrijf) en nog steeds is er geen oranjekoorts uitgebroken, terwijl ze het echt wel verdienen, die dames!

De Oranjevrouwen spelen op zich niet zo goed, vaak de 1e helft, onnodig balverlies en kleine foutjes. Dan ga je al snel denken: dat wordt helemaal niks. Maar dan opeens wordt de tegenstander gevaarlijker, maakt bijna een goal. Ik weet niet wat er dan gebeurt met de Oranjevrouwen, maar er gebeurt wel iets. Dat heb ik nu bij meerdere wedstrijden gezien. Net alsof ze dan wakker worden geschud, even opletten dames! En dan komt er een vechtersmentaliteit naar boven, lijkt het wel.
Niet bij eentje, maar bij alle vrouwen in het veld. Dan worden ze fanatieker, ze worden actiever.
Ze gaan dan spelen als een team, met alle neuzen dezelfde kant op.
De bal moet en zal in de goal van de tegenstanders.
Maakt niet uit wie de goal maakt, als ie maar gemaakt wordt! En dat lukt ze het ook nog.

En dan nog even over de aanvoerster van het team: van Veenendaal. Wat een keepster, ze heeft al veel goals tegen gehouden, keer op keer. En ze weet het hele team op te peppen en te laten vechten als een team. Dat zie je en dat voel je als naar een wedstrijd kijkt van de Oranjevrouwen.
Ik voel dan het doorzettingsvermogen van de dames, overwinningsmodus die het team uitstraalt en bij de laatste wedstrijd tegen Zweden ook weer, het uithoudingsvermogen, in de verlenging zo standvastig doorgaan. Zelfs de coach Sarina Wiegman kreeg het even zo zwaar, dat ze zich even moest terug trekken tijdens de verlening tegen Zweden. Dat zegt ook wel iets over de prestatie die de meiden geleverd hebben tijdens dit WK in 2019.
Op het moment dat ik deze blog publiceer, is de finale nog niet gespeeld,
maar ze hebben voor mij al dubbel en dwars gewonnen!
Wat een team, wat een mentaliteit, wat een kracht en wat een vechters!

Hoop oprecht dat als Oranjevrouwen in de Olympische spelen in 2020 of het EK in 2021 weer zo presteren en dat de oranjekoorts dan wel uitbreekt! Hier in huis in ieder geval wel!

Veel liefs, Jolanda

Dit vind je vast ook leuk

Word de beste versie van jezelf

Word de beste versie van jezelf

DE BESTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN. Gisteren zag ik een mooie quote dat ging over in therapie gaan om de beste versie van jezelf te worden. En ik ben hier helemaal mee eens. Sinds ik met mijn opleiding ben begonnen, ben ik dus ook aan de beste versie van mezelf...

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?

Wat kun je doen bij te veel stress?
Iedereen heeft wel eens last van alledaagse stress, dat je nog honderd dingen moet doen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Een opgejaagd gevoel, niet rustig kunnen zitten, het idee hebben dat je altijd iets moet doen. Maar wat als je continu onder stress staat. Altijd spanning in je schouders voelt, vaak hoofdpijn hebt en je kaken stijf op elkaar staan. Als je continu in de stress-stand staat, gaat je lichaam signalen afgeven, signalen die je aangeven: tot hier en niet verder. En als je daar niet naar gaat luisteren dan kom je in een burn-out terecht. Dat is niet wat je wilt, toch? Maar hoe kom je nu van deze stress af?
Ik heb de perfecte oplossing. Wat? Dat lees je in dit blog.

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Doe jij aan zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekent: inzicht werven in eigen identiteit, sterke en zwakke punten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen. Een mond vol, maar je hoe doe je dat? Jezelf ontwikkelen. Hoe begin ermee? Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen, en voor iedereen is de weg ook anders. In dit blog vertel ik je over mijn eigen zelfontwikkeling en geef ik je tips om zelf hiermee aan de slag te gaan.