blog zelfkennis zelfvertrouwen zelfliefde

De 3 Z’s

mei 8, 2024

De 3 Z’s

 Je hoofd blijft maar overuren draaien. “Ben ik wel goed genoeg?” of “Doe ik het allemaal wel goed?” of “Wat denken anderen wel niet van mij”. Allemaal tekens dat er bij jezelf iets niet helemaal goed zit. Onzekerheid over jezelf, niet tevreden zijn met jezelf. Je komt in een negatieve spiraal terecht waarin alles zwaarder wordt. Je voelt je vermoeider worden en het is lastig om nog positief te blijven. Wat jij dan nodig hebt zijn de 3 Z’s:
Zelfkennis,
Zelfvertrouwen en
Zelfliefde

 

3 X Z

De 3 Z’s, Als je weet wie je bent, weet je beter wat je wel en wat je niet wilt. Je kunt beter je grenzen aangeven, of net erbuiten gaan om te groeien als persoon. Als je beter weet wie bent en hoe je bent, groeit ook je zelfvertrouwen. Dan gaan de dingen steeds beter en groeit het vertrouwen in jezelf. En ik denk dat de laatste Z van zelfliefde het belangrijkste is. Als je jezelf de liefde kan geven die je verdient is de cirkel rond wat mij betreft.

Maar voordat je zover bent leg je een hele weg af, het is proces dat waarschijnlijk bijna heel je leven duurt. Je verandert naarmate je ouder wordt, je omgeving verandert, je situatie kan veranderen waardoor je zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfliefde ook weer anders wordt.

 

ZELFKENNIS

De betekenis dat op Wikipedia staat is het volgende: “Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken”. Dus kortom: ken jezelf en weet waar je toe in staat bent, zowel geestelijk als lichamelijk.

Zelfkennis: Inzicht in wie je bent, je overtuigingen, je eigen normen en waarden, je eigen gedrag, je sterke en zwakke punten en je eigen interesses. Door dit te gaan onderzoeken krijg je steeds meer inzicht in wie je bent en leer jezelf steeds beter kennen. Door je af te vragen: ”Hoe zou mijn gebruiksaanwijzing eruit zien?”

Hierbij geef ik je een aantal vragen die je aan jezelf zou kunnen stellen om jezelf beter te leren kennen:

 1. Welke 3 woorden omschrijven jou het best?
 2. Wat is je grootste kracht?
 3. Wat is je grootste zwakte?
 4. Wanneer ben je op je best?
 5. Waar ben je helemaal gek op?
 6. Wat wil je echt?
 7. Hoe omschrijf je geluk

 

ZELFVERTROUWEN

Je twijfelt over alles, wat je kan, wat je doet en wie je bent. En, ja iedereen is weleens onzeker, maar als je daar dagelijks me te maken hebt heeft dat invloed op jezelf en je omgeving. Als je onzeker bent kan het zijn dat je steeds minder onderneemt of je durft geen nee te zeggen tegen anderen. Het heeft sowieso gevolgen voor jezelf.

Wat kun je doen om aan je onzekerheid te gaan werken:

 1. Focus op je positieve eigenschappen. Sta stil bij je positieve eigenschappen en te ontdekken waar je kracht ligt. Wat kan je goed? Wat gaat er goed? Schrijf het desnoods op in een notitieboekje. Wanneer je meer bewust bent van je positieve eigenschappen zal het makkelijker worden om positief over jezelf te denken.
 2. Ga op zoek naar waar de onzekerheid vandaan komt. Ga na of je onzekerheid iets is vanuit je verleden. Misschien is het je wel aangepraat door iemand. Als het uit je verleden komt zegt het niks over hier en nu.
 3. Stel grenzen, als je altijd met alles en iedereen rekening houdt kom je zelf nooit tot rust. Als er iets lastig is dan is het wel je grenzen aangeven. Vaak weet je pas je grens als je eroverheen bent gegaan. Door je grenzen beter aan te geven, ga je minder stress ervaren. Als je anderen beter laat weten wat je wel en niet wilt, dan word je niet langer meer overvraagt of overbelast.
 4. Geef jezelf tijd, wees niet te kritisch voor jezelf. De beslissing maken dat je het anders wilt gaan doen is al heel belangrijk. Dat alleen al kan voor verandering zorgen. Dus wees niet te streng voor jezelf en bekijk het stap voor stap. Je zal merken dat je langzaam maar zeker steeds verder komt.

 

ZELFLIEFDE 

En dan in mijn ogen de belangrijks van de 3: Zelfliefde. Jezelf accepteren zoals je bent of wilt zijn, is een heel proces. Maar wel het mooiste wat je jezelf kunt geven. Het is niet zo dat je dan perfect moet zijn, juist door je tekortkomingen te accepteren kun je van jezelf gaan houden. Door je te gaan gedragen zoals iemand anders dat wil, verlies je de verbinding met jezelf. Hierdoor word je onzeker en verlies je het vertrouwen in jezelf. Zelfliefde is heel krachtig, door jezelf helemaal te accepteren kun je onvoorwaardelijk van jezelf houden. Een groter cadeau kun jezelf niet geven.

Ga bewuster om met jezelf, kijk zonder oordelen naar jezelf. Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. Het zijn je eigen overtuigingen, patronen en denkgewoontes die je tegenhouden jezelf te zijn.

Om alles even kort samen te vatten:

De grootste kennis? Zelfkennis

Het mooiste vertrouwen? Zelfvertrouwen

En allerbelangrijkste? Zelfliefde

 

Veel liefs, Jolanda

 

P.s.: Weet je al dat je met hypnotherapie heel veel mogelijk is? Hypnotherapie is een mooie methode om in te zetten voor meer zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfliefde zodat je weer in jezelf gaat geloven. Wil je meer informatie of een afspraak maken? klik dan op deze link: hypnotherapie

 

 

Recente blogs

Gewoon doen!

Gewoon doen!

Klinkt heel simpel, gewoon doen. Het kan ook heel simpel zijn, iets gewoon doen. Bijvoorbeeld naar...

Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT
Jolanda Manders hypnotherapeut

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Praktijk
Jolanda Manders
Termeerstraat 16
5735CP Aarle-Rixtel

Email: info@jolandamanders.nl 

Privacyverklaring

Algemene Voorwaarden

Jolanda Manders hypnotherapeut
Jolanda Manders Hypnotherapie
Logo's NBVH RBCZ CAT GAT