7 misverstanden over hypnose

7 Misverstanden over hypnose

 

Helaas bestaan er misverstanden over hypnose en veel mensen denken vaak bij hypnose aan de showhypnose, daar laten ze mensen rare dingen doen. Maar dat beeld hoort echt bij de showhypnose en niet bij de therapeutische hypnose. Showhypnose is echt voor het amusement van het publiek.

 

De showhypnotiseur laten je vaak denken dat je een kip bent of dat je een lachfilm aan het kijken bent en zo zijn er meer van die dingen. Bij showhypnose ben je er niet ‘bij’ tot in tegenstelling van therapeutische hypnose.
Bij de therapeutische vorm van hypnose blijft je ene helft in het heden en de andere helft gaat terug naar je herinnering. Je blijft bewust van waar je bent en wat je doet, je gaat in trance. Dat is bij showhypnose niet zo,
je weet er daarna niets meer vanaf.

Ik heb 7 de meest voorkomende misverstanden even op een rijtje gezet voor jou:

 

1. Moet je erin geloven?

Nee, dat hoeft niet, wel is het handig voor de therapeut als je meewerkt en gemotiveerd bent om aan je klacht te werken. Dus ook als je er niet in gelooft kun je de trance ervaren.

2. Is het gevaarlijk?

Nee, als je naar een goed opgeleide therapeut gaat, de therapeut weet waar hij/ zij mee bezig is.
En weet je emoties in de goede banen te leiden en kan je op de juiste manier begeleiden in het proces waarin je zit.

3. Is het mogelijk dat je niet meer bijkomt uit de hypnose?

Je komt altijd op verzoek van de hypnotherapeut weer terug in het ‘hier en nu’. De sessie wordt altijd op een juiste manier afgesloten. Er volgt ook nog een nagesprek dus een consult wordt altijd goed afgesloten.

4. Is hypnose hetzelfde als slapen?

Bij hypnose verander je je bewustzijn waar je meer controle hebt over je innerlijke processen, dus nee je bent dan niet aan het slapen. Integendeel, je lichaam is ontspannen maar je bent geconcentreerd op wat de therapeut tegen je zegt. Je zintuigen en emoties zijn ook sterker tijdens de trance.

5. Kom je door toneelhypnose af van het roken, nagelbijten en dergelijke af?

Helaas, het is slechts maar een show en heeft geen therapeutisch doel. Bij de therapeutische hypnose is dat wel mogelijk. Met hypnotherapie kun je wel veel klachten oplossen, zoals: angsten, verslavingen, burn outs en zo nog veel meer.

6. In hypnose doe je dingen die je niet wil of die je niet wil zeggen.

Nee, dat zie je wel in films en bij de showhypnose, daarom denken veel mensen dat. Maar bij de therapie houd je zelf de controle over wat er gebeurt en wat je doet en zegt.

7. Hypnose ver van mijn bed show?

Ook dat is niet zo, we hebben allemaal wel momenten dat we even aan het dagdromen zijn,
of helemaal opgaan in een film of boek. Dan ben je ook even helemaal weg en ben je dus ook
in een soort trance.

 

Overweeg je hypnotherapie, dan raad ik je aan om een goede therapeut te zoeken die aangesloten is bij de beroepsvereniging bijvoorbeeld de NBVH: beroepsverening hypnotherapie

 

Op dit moment volg ik de 4-jarig opleiding hypnotherapeut bij Hypenzo in Waalre: Hypenzo.nl
Ik ga over dit onderwerp nog meer blogs schrijven, dus als je op de hoogte wil blijven van mijn studie of meer blogs wil lezen over dit onderwerp volg me dan via Instagram of Facebook.

 

Veel liefs, Jolanda

Dit vind je vast ook leuk

Te veel stress?

Te veel stress?

Je werk, je huishouden, je gezin alles heeft je aandacht nodig en dat kan je ook stress geven. Iedereen ervaart stress ook anders, de een kan er prima mee omgaan en een ander stort op een gegeven moment in door te veel stress. Vanuit de biologische kant gezien kun je stress zien als een reactie op een bedreigende situatie. Het zijn vaak normale situaties zoals haasten of te veel werk hebben die ervoor zorgen dat je regelmatig stress ervaart. Zo kun je gehaast zijn omdat je te laat bent voor een afspraak of een deadline moeten halen op het werk. Het kan gaan om kinderen die niet willen luisteren, een examen, een sollicitatiegesprek of een traumatische ervaring.

Je onderbewuste

Je onderbewuste

Je onderbewuste is best wel een belangrijk onderdeel in je dagelijks leven, meer dan je misschien zou denken. Veel zijn hiervan niet op hoogte. Als je wilt groeien en fijner wilt leven is je onderbewuste onmisbaar, maar het kan ook je grootste valkuil zijn. Om te...

Tips om je energie te verhogen

Tips om je energie te verhogen

Energie Energie, alles om ons heen bestaat uit energie. Jijzelf, mensen om je heen, maar ook alle voorwerpen hebben energie. Deze energie bestaat uit verschillende frequenties. Ben je verdrietig of depressief dan heb je een lage trilling, en die trilling stuur je ook...